Címlap Túramozgalmak

Page Peel Banner

Hasznos információk

Designed by: bgeorge
PDF Nyomtatás E-mail

 

 

A túrázás egyik ösztönző módszere a különféle túramozgalmak kiírása. Ezeknek több fajtája van:

 

1. a különböző hosszúságú és nehézségű, útvonalhoz kötött túrák, mint pl. az Országos Kék Túra, az Alföldi Kék Túra, a Dél-Dunántúli Kék Túra, a Dél-Dunántúli Piros Túra stb. Ezeket hosszabb-rövidebb szakaszokban, egy időben vagy több évre elosztva lehet teljesíteni.

2. a rendkívül változatos úgynevezett pontérintő túrák, ahol tetszőleges sorrendben lehet felkeresni a különböző megadott érintési pontokat. Ilyenek pl. a Börzsönyi várak, Fejér megye Természetjárója stb.

3. pontgyűjtő túrák, ahol a megadott különböző pontértékű érintési pontokból kell az előírt értéket teljesíteni. Ezek a túrák általában híres emberekhez vagy emlékhelyekhez kötöttek.

4. az előző három típus kombinációja, pl. az Őrvidék turistája.

5. Újabban egyre elterjedtebb az a fajta mozgalom, hogy ha tájegységenként, megyénként az adott évben a túrázó az erre a mozgalomra kijelölt teljesítménytúrák közül a meghatározott számú vagy összpontértékű teljesítménytúrán sikeresen részt vesz. Pl. Észak-Dunántúli Kupa, a Vértes Teljesítménytúrázója, Fejér Megye Teljesítménytúrázója stb.

6. Kitaláltunk egy mindenki által könnyen teljesíthető, saját klub-túramozgalmat: minden évben egy előre meghatározott tájegységben minden évszakban tartunk legalább egy "fő"túrát. Aki mind a négy évszakban részt vesz egy-egy túrán ezen a tájegységen, az teljesíti a "4 ÉVSZAK A ....-BEN" túramozgalmunkat.

 

A kiírásoknak megfelelően van olyan túramozgalom, amit meghatározott időszak alatt kell teljesíteni, de van sok olyan túra is, ahol nincs időkorlát. A mozgalmak teljesítése igazoló füzetekben történő bélyegzéssel, helyszíni fotókkal stb. történik. Egy-egy mozgalom teljesítője kitűzőt, jelvényt, oklevelet, emléklapot, érmet, kupát, díszített kézműves terméket stb. kap sikerének elismeréséül a mozgalmat kiíró szervezettől.

Mi is igyekszünk a túratervet úgy összeállítani, hogy az ilyen forma igényeknek is megfeleljen.

A lenti túramozgalmak között csak azokat az eredményeket tettük közzé, akik az Erdőjárók Klubja tagjaként teljesítették az adott túramozgalom feltételeit (akkor is, ha esetleg egy részét más egyesület tagjaként teljesítette) !